Sari la conținut

Terapii complementare

Desi aceasta lucrare a fost scrisa in anul 2005 avand ca documentare bibliografie datand din anii anteriori, cercetarile si studiile facute dupa anii 2010 demostreaza inca o data ca terapiile complementare au fost si vor fi intodeauna. O parte din aceste studii sunt prezentate la Conferintele internationale.

MEDICINA HOLISTICA Denumirea vine din limba greaca, de la cuvantul „Holos”= intreg. 

Aceasta metoda presupune o practica a medicinei alternative care are ca scop tratarea pacientului ca „intreg „. 

Pentru medicii care aplica aceasta metoda, omul nu este un sistem alcatuit din mecanisme mai mult sau mai putin functionale, ci un tot organic si spiritual. 
Mintea si emotiile sunt legate de spirit si de corp. 
Tehnicile de tratament exclud operatiile chirurgicale si medicamentele preferand meditatia, rugaciunile, ierburile, vitaminele, mineralele si dietele exotice, pentru ameliorarea unui numar impresionant de afectiuni.  

Terapiile complementare sunt cele care ajuta organismul uman sa se insanatoseasca singur. 

Conform unor date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 80% din populatia globului le foloseste. 

Sunt convins ca ai incercat si tu macar o data una dintre ele fara sa constientizezi acest lucru. 

In aceasta lucrare voi incerca sa prezint cateva din cele mai populare tratamente naturiste. 

Motto:
Folosirea simultana a vitaminelor, mineralelor si a altor medicamente poate provoca neplaceri. De aceea este necesar sa consultati un medic specialist, un dietetician, sau un nutritionist inainte de a urma un astfel de tratament.

Fizioterapia in dermatologie

Fizioterapia, desi aplicarea ei este locala, actioneaza profund si intereseaza organismul in totalitatea lui, prin modificarile pe care le produce asupra organismului in totalitatea lui, prin modificarile pe care le produce asupra metabolismului si asupra sistemului nervos.  
Fizioterapia in tratamentul dermatozelor are o aplicatie foarte larga, folosindu-se efectele tuturor agentilor fizici, electrici, actinici, etc

Vitaminoterapia

Vitaminele sunt substante organice necesare proceselor vitale in organismul uman. Pentru ca ele se gasesc in cantitati infime in alimentele naturale, sunt considerate nutrienti, precum protidele, glucidele, lipidele, care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. Ele nu hranesc organismul ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii, cum ar fi : producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara si digerarea alimentelor. 

Avitaminoza reprezinta lipsa cronica a uneia sau a mai multor vitamine din organism. Acest lucru nu se mai intilneste frecvent in zilele noastre. De aceea este preferabil sa discutam de hipovitaminoza, care reprezinta un deficit temporar . La polul opus apare Hipervitaminoza care poate fi doar in cazul vitaminelor liposolubile care, datorita proprietatilor de a se “depune” in organism, se pot acumula in exces. 
Necesarul zilnic depinde de sex, varsta, greutate, nivelul activitatii musculare, maladii,etc. 

Din categoria vitaminelor liposolubile fac parte: 

Vitamina A (vit. antixeroftalmica sau retinolul) 
Vitamina D (vit. antirahitica sau calciferol) 
Vitamina E  (vit.fertilitatii sau tocoferol) 
Vitamina K ( vit. antihemoragica) 

Din categoria vitaminelor hidrosolubile fac parte: 

Vitamina B1 (tiamina) 
Vitamina B2 (riboflavina, lactoflavina, ovoflavina 
Vitamina B3 (vitamina PP sau acidul nicotinic) 
Vitamina B5 (acidul pantotenic) 
Vitamina B6 (piridoxina) 
Vitamina B8 (vitamina H sau biotina) 
Vitamina B9 (acidul folic) 
Vitamina B12 (cianocobalamina) 
Vitamina B15(acidul pangamic sau colina) 
Vitamina C (acid asocrbic) 
Vitamina P (acid citric) 

Vitamina A

* Doza medie recomandata este intre 1,5 si 3mg 
Unii specialisti precizeaza ca doza zilnica necesara pentru barbati trebuie sa fie 3mg, pentru femei 2,4mg, iar pentru copii, 1,8mg. 

*Surse: 
Sub forma de retinol, vit.A se gaseste in: ficatul de porc, de vita, de vitel, untura de peste, oua, produse lactate nedegresate. 
Beta-carotenul se gaseste in vegetalele colorate precum tomatele, broccolii, morcovul, pepenele, spacacul, sparanghelul,porumbul, frunzele de sfecla rosie, frunzele de papadie, mango, caisele, citricele, dovleacul. 

*Rol: 
-Ajuta in tratarea ranilor si a unor boli de piele. 
-Intareste sistemul imunitar pentru a rezista la infectii. 
-Ajuta in procesul de crestere. 
-Impiedica deteriorarea vederii. 

*Dereglari datorate deficitului de vit.A 
Persoanele predispuse la deficiente de vit.A, sunt cele bolnave de cancer, tuberculoza, pneumonie, infectii urinare, complicatii digestive. 

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.A 
Un consum excesiv de vit.A poate produce o serie de reactii precum: 
voma, dureri articulare, hipertrofia ficatului, nervozitate, tulburari digestive, pierderea in greutate, astenie, migrene, 

*Sfaturi utile: 
– Femeile insarcinate trebuie sa consume cu prudenta acesta vitamina. 
 -Nu este bine sa se consume vit.A mai multe luni consecutiv. 
-Provitamina A este recomandata fumatorilor. 
-Suplimentele de vit.A sunt recomandate femeilor care iau anticonceptionale. 
 

Vitamina B1

VITAMINA B1
Tiamina, cum se mai numeste vitamina B1, face parte din complexul de vitamine B.  Ea se prezinta sub forma unei pudre transparente, albicioase, hidrosolubile. Ea reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti.

*Doza zilnica este intre 1,2-1,5 mg.
In general la copii este necesara o cantitate de 0,5-1,2mg, la adolescenti si femei, o cantitate de 1,3mg, iar la barbati o cantitate de 1,5mg. Persoanele care consuma mai mult alcool sau cafea trebuie sa ia o doza marita.

*Surse:
Vit.B1 se gaseste in stare naturala in mai multe alimente cum ar fi drojdia de bere, carne de porc, de peste, legume, lapte, galbenusul de ou. Pastele fainoase , painea si in general faina integrala contine deasemenea aceasta vitamina.

*Rol:
– Vit.B1 participa la producerea energiei necesare functionarii organismului uman, intervenind in metabolismul celular.
– Ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului. 

? Dereglari datorate deficitului de vit.B1
 Deficitul vit.B1 duce la scaderea poftei de mancare, senzatia de oboseala permanenta, iritabilitate, tulburari de memorie, tulburari ale ritmului cardiac, si probleme digestive. Maladia beri-beri se produce tot pe fondul scaderii acestei vitamine.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B1
Hipervitaminoza cu vit.B1 este scazuta, deoarece vit.B1 nu devine toxica chiar daca este consumata in cantitati de 300 de ori mai mari decat doza zilnica recomandata. Surplusul este eliminat prin rinichi, determinand astfel evitarea acumularii acesteia in organism.
 
* Sfaturi utile:
Suplimentele care contin aceasta vitamina supranumita si vitamina moralului, poate induce o stare de liniste, optimism, calm.

Vitamina B2

Vitamina B2- riboflavina, este solubila in apa si din acest motiv ea trebuie consumata zilnic.   
Flora bacteriana intestinala are capacitatea de a sintetiza acesta vitamina. Lumina o deterioreaza, astfel ca laptele , care este o sursa importanta de vit.B2 se pastreaza mult mai bine in cutii de carton, deci ferit de razele de lumina.
   
*Doza zilnica este intre 1,5-1,8 mg.
Pentru copii este recomandata o cantitate de 0,6-1,4mg, 1,5 mg pentru adolescenti si femei si 1,8 mg pentru barbati si femei gravide.
Persoanele care-si desfasoara activitatea intr-un mediu stresant , trebuie sa mareasca doza de vit. B2.

*Surse:
Se gaseste in produsele animale cat si in cele vegetale. Astfel o putem gasi in ficat in primul rand, in carnea de vita sau porc, peste , ou, cereale integrate si lapte. Legumele verzi, cum ar fi spanacul sparanghelul broccoli, laptucii, constituie deasemenea o sursa importanta de vit. B2.

*Rol:
– Ajuta la mentinerea unui aspect sanatos al pielii, unghiilor si al parului.
– Contribuie la imbunatatirea si mentinerea vederii, stimuland nervul optic.
– Protejeaza mucoasa bucala.
– Vit. B2 intrand in compozitia enzimelor , participa la cresterea celulara si la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, transformandu-le in energie. 
? Dereglari datorate deficitului de vit.B2
 Deficitul de vit.B2 poate provoca leziuni cutanate ducand la aparitia unor dermatoze .Simtul gustului poate fi afectat in urma iritarii bucoasei bucale.
Poate duce la irascibilitate, depresie, oboseala ochilor, tulburari de vedere si tulburari digestive. 

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B2
Nu exista pericolul de intoxicare cu vit.B2.  O supra doza de 2000 ori mai mare decat doza zilnica poate crea calculi renali. 

? Sfaturi utile:
Persoanele care nu respecta o dieta corespunzatoare, cei care consuma alcool peste masura ar trebui sa foloseasca aceasta vitamina mai des.
Deasemenea persoanele care folosesc pilulele contraceptive trebuie sa suplimenteze doza zilnica.
Vit.B2 se elimina foarte repede prin urina, colorand-o in galben intens.

Vitamina B3

Vit.B3- niacina sau vit. PP a fost descoperita pentru eradicarea bolii pelagra.
Consumul exagerat de porumb si absenta din alimentatie a proteinelor, poate duce la acesta boala care se manifesta prin dermatite grave, roseata , mancarimi la nivelul epidermei, prin tulburari digestive cat si tulburari mentale- insomnie, halucinatii, cefalee, pierderea memoriei.
 
*Doza zilnica este intre 13-20 mg.
Pentru copii este recomandata o doza intre 7-15mg, 15-18mg pentru adulti si 20 mg femeilor insarcinate sau care alapteaza.

*Surse:
Vit.B3 o putem gasi in carnea alba, peste, ficat, carne de vitel si vaca, cereale si painea integrala. Fructele constituie deasemenea o sursa importanta de vit.B3- piersici, smochine, curmale, migdale, avocado, arahide.

*Rol:
–  Diminuand colesterolul si scazand trigliceridele in sange, atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare. 
– Are rol in metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor , alaturi de celelalte vitamine din grupa B.
– Poate fi un adjuvant pretios in lupta impotriva migrenelor, ametelilor si aterosclerozei.  
? Dereglari datorate deficitului de vit.B3
 Persoanele care au afectiuni gastro-intestinale, cat si cele care consuma mai mult alcool, sunt predispuse la deficit de vit.B3. 

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B3
Intoxicare cu vit.B3 nu este posibila . Efecte secundare pot aparea in cazul hipervitaminozei datorita suplimentarii in mod exagerat a vitaminei ca atare si in nici un caz in urma consumului de alimente ce contin vitamina.

* Sfaturi utile:
Se recomanda cunsumul de vitamina B3, dupa masa principala. 
Suplimentele care contin aceasta vitamina previn ametelile si bronsita.

Vitamina B5

Vitamina B5 sau acidul pantotenic, a fost numita asa dupa cuvantul grecesc pantoten, ce inseamna “peste tot”. Vit. B5 este prezenta in substantele sintetizate de plantele verzi si microorganisme fiind prezenta in tesuturile animalelor , mai ales in ficat. Acesta vitamina este indispensabila activitatii celulare.     

*Doza zilnica este intre 10-15 mg.
Copii trebuie sa consume intre 3-8mg, adolescentii si adultii intre 10-15mg.

*Surse:
Alimentele ce contin aceasta vitamina sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrate, arahidele, somonul, galbenusul de ou, ciupercile si legumele verzi.

*Rol:
– Vit.B5 participa la procesele metabolice:degradarea glucidelor, lipidelor .
– Participa la sinteza colesterolului , a anticorpilor si a mai multor hormoni.
– Combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi.
– Incetineste procesul de imbatranire si reduce stresul.
–  
? Dereglari datorate deficitului de vit.B5   
Deficitul de vit.B5 poate duce la aparitia senzatiei de oboseala permanenta, insomnie ce alterneaza cu somnolenta, anumite dermatite si hipoglicemie.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B5
Nu au fost sesizate efecte toxice, chiar atunci cand au fost administrate doze de 10000mg/zi

* Sfaturi utile:
Pentru incetinirea caderii parului este necesar sa se asocieze cu celelalte vitamine din grupul B
Batranii sunt predispusi la deficiente de vit.B5
Antibioticele , stresul si surmenajul poate anula proprietatiel vit.B5

Vitamina B6

Vitamina B6 se prezinta sub trei forme:PIRIDOXINA , PIRIDOXAMINA si PIRIDOXALUL. Aceasta vitamina este solubila in apa, se altereaza in contact cu lumina si se volatilizeaza in prezenta caldurii.

*Doza zilnica este de2 mg.
Femeile  insarcinate, cele care alapteaza si cele ce folosesc contraceptive ar  trebui sa mareasca doza zilnica cu 0,5 mg 

*Surse: Principala sursa de vit.B6 este drojdia de bere. Laptele, organele de vita, pestele fructele oleaginoase, legumele proaspete bananele si varza , pot constitui surse importante de Vit.B6. 

*Rol:
– Are rol in procesul metabolismului aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei si transformarea glicogenului in glucoza.
– Un rol important este sintetizarea neurotransmitatorilor, prevenind deci dereglarile sistemului nervos.
– Protejeaza organismul de infectii , participand la buna functionare a sistemului imunitar.
– Impiedica formarea matretii.
–  
? Dereglari datorate deficitului de vit.B6
 Procesul de prepararea a alimentelor, cat si anumite medicamente distrug piridoxina.
Deficitul acestei vitamine poate slabi sistemul imunitar, scaderea in greutate, anemia, depresii nervoase.
Cantitati insuficiente de Vit.B6 poate provoca intoleranta la glucoza si cresterea nivelului glicemiei, deregland raportul de insulina /glucagon (hormonii care controleaza nivelul zaharului in singe) 

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B6
Pericolul hipervitaminozei cu Vit.B6 poate aparea cand cantitatea luata depaseste de 50 de ori cantitatea recomandata. Acest lucru poate duce la tulburari nervoase, care insa dispar la incetarea administrarii.
Aceasta vitamina este contraindicata persoanelor care sufera de PARKINSON si se afla in tratament.
 
* Sfaturi utile:
Daca o combinam cu magneziu, vit.B6 este eficienta contra calculilor renali. 
Administrata impreuna cu zincul, vit.B6 poate ajuta impotriva impotentei.
Anumite medicamente- antibioticele folosite in tuberculoza, penicilina, pot anula efectul vit.B6.

Vitamina B8

Aceasta vitamina se mai numeste BIOTINA sau Vit H si este o substanta hidrosolubila , care nu poate si distrusa de umiditate sau caldura , insa lumina , alcalinitatea si oxigenul o afecteaza.
Flora intestinala si alimentele pot furniza dozele necesare organismului.
  
*Doza zilnica este de 0,3mg(300mcg)
Copii au nevoie insa de o cntitate de 50-90 mcg/zi

*Surse:  Legumele si fructele crude, carnea proaspata, organele de vita, drojdia de bere, laptele , produsele lactate. galbenusul de ou , pot fi surse care sa asigure necesarul zilnic de vit. B8 

*Rol:
–  Acesta vitamina intervine in sinteza acizilor grasi si a proteinelor.
– Ea ajuta la degradarea glucozei si aminoacizilor.
– Are capacitatea de a produce hidratii de carbon din molecule.
– Stimuleaza cresterea parului si intareste unghiile fragile si casante.
– Impiedica incaruntirea prematura.
– Calmeaza durerile musculare dupa effort.

? Dereglari datorate deficitului de vit.B8
? Organismul nu poate suferi de o carenta a acestei vitamine , Insa Oboseala prelungita, aparitia unor dermatite ne poate semnala o usoara carenta.
 
*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B8
Chiar daca se face abuz de aceasta vitamina , ea nu devine toxica. 

* Sfaturi utile:
In cele mai multe cazuri asociata cu vit.B2,B3, B6 poate deveni un intaritor eficae.
De retinut ca albusul de ou , in general frisca potate anula efectele acestei vitamine
Pentru intarirea unghiilor este necesar un aport zilnic de 2,5mg

Vitamina B9

Este cunoscuta si sub denumirea de ACID FOLIC , deoarece a fost extrasa din frunze vegetale.
Flora bacteriana intestinala poate sintetiza vit.B9
Poate fi deteriorata la caldura , in medii acide sau alcaline.

*Doza zilnica este de 400 mcg(0,4 mg)
Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume pana la 800mcg./zi
*Surse: Legumele verzi, spanacul, varza, sparanghelul, fasolea verde, cat si fructele, caise, banane, portocale, migdale , sunt surse principale ale acestei vitamine. Ea mai poate fi gasita si in lapte, branzeturi fermentate, oua sau ficat.

*Rol:
– Ajuta la formarea AND.
– Este indispensabila la formarea globulelor rosii , prevenind astfel anemia.
– Favorizeaza echilibrul emotional , diminuand astfel durerea.
– Poate preveni cancerul la plamani, colul uterin si uter.
– Poate proteza organismul de bolilele cardiovascuklare si de accidentele vasculare cerebrale.
–  
? Dereglari datorate deficitului de vit.B9
 La persoanele care folosesc medicamente, aspirina, barbiturice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, precum si contraceptive orale, pot aparea carente de Vit.B9. Simptomele carentei sunt anemia, diaree, ulceratii intestinale, depresie, astenie.
  
*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B9
Dozele mari nu pot crea probleme organismului uman.
? Sfaturi utile:
In combinatie cu ale vitamine poate intari sistemul imunitar.
Vit B9 are efect benefic asupra depigmentarii pielii, insa nu poate rezolva problema vitiligo.
Poate inlatura efectul stresului si al anxietatii.

Ac

Ac

Ac

Vitamina B12

Aceasta vitamina mai este denumita CIANCOBALAMINA.
|Ea contine cobalt un element ce intra in componenta globulelor rosii. Vit B12 poate fi distrusa de lumina, razele ultraviolete si acii, insa rezista la caldura si aer. 

*Doza zilnica este intre 1-6 mcg.
Pentru adolescenti si adulti poate fi de 3 mcg. Pentru femeile gravide sau cele care alapteaza se recomanda  4mcg, iar pentru copii numai 1-2 mcg.

*Surse:Vit B12 se gaseste numai in alimentele de origine animala: carne- ficat, lapte , produse lactate, oua.

*Rol:
– Aceasta vitamina are un rol important in buna functionare a sistemului nervos.
–  Ea participa la procesul de regenerare celulara, la sinteza AND , a fierului, a vit C si la sinteza vit B15
– Poate interveni in buna functionare a globulelor rosii.
–  
? Dereglari datorate deficitului de vit.B12
? Vegetarienii pot resimti lipsa acestei vitamine. Persoanele in varsta pot fi predispuse la carenta aceastei vitamine, generand palpitatii, slabiciune, pierderea apetitului, a memoriei, tulburari de personalitate.
? Exista o legatura intre deficitul de Vit B12 si boala Alzheimer.
?  
*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.K
Nu exista riscuri de supradozare cu aceasta vitamina , deoarece ea este eliminata rapid prin urina. Persoanele astmatice pot avea alergii , in cazul unui consum exagerat.
 
? Sfaturi utile:
Consumul de vitB12 nu este recomandat in cazul bolnavilor de cancer.
Asociata cu alte vitamine din complexul B, acasta vitamina poate ajuta la reglarea ciclului menstrual.
 

Vitamina B15

Aceasta vitmina se mai numeste si ACID PANGAMIC.
Este antioxidanta si impiedica depunerea lipidelor in ficat. 

*Doza zilnica este intre 1,5-5 mg.

*Surse:Se gaseste in painea integrala, in drojdia de bere.

*Rol:
– Curata organismul de toxine.
– Creste durata de viata a celulelor.
– Intareste sistemul imunitar.
– Scade nivelul colesterolului.
– Protejeaza ficatul de ciroza
–   
? Dereglari datorate deficitului de vit.B15
Carenta vitaminei B15 poate provoca dereglari in oxigenarea celulelor, care poate duce la probleme neurologice, scaderea sistemului imunitar.
 
*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.B15
Supradozarea acestei vitamine nu poate prexenta riscuri de intoxicare.

* Sfaturi utile:
In general sportivii de performanta ar trebui sa consume cantitati marite de acesta vitamina.

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denimera ei provine de la faptul ca aceasta vitamina a fost folosita de-a lungul istoriei , pentru vindecarea scorbutului, boala care a facut multe victime.
Este hidrosolubila, oxidabila si nu este rezistenta la razele ultaviolete si la caldura. Ea nu poate fi sintetizata de catre organismul nostru si de aceea trebuie sa fie luata din exterior.

*Doza zilnica este intre 60-100mg
Copii au nevoie de 35-60mg /zi, adultii 60-100mg iar viitoarele mame de 130mg. Atentie deosebita trebuie sa acorde fumatorii , deoarece acestia ar trebui sa consume zilnic 120mg

*Surse:
Principalele surse de vit.C sunt legumele si fructele proaspete, mai ales citricele, zmeura, coacazele, fragii. Dintre legume , broccoli, cartofii , ardeii, tomatele, varza, patrunjelul contin o cantitate suficienta pentru organismul uman.
 
*Rol:
– Acidul ascorbic are o mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind chiar aparitia ridurilor, deoarece este implicat in producerea colagenului.
– Joaca un rol important in metabolizarea anumitor aminoacizi, a acidului folic si a glucozei , in general.
– Formarea dentinei si a osaturii este influentata foatre mult de aceasta vitamina.
– Participa la producerea de glucocorticosteroizi si anumiti neurotransmitatori.
– Un rol important il are in formarea anticorpilor,si interferonilor, avand astfel actiune antiinfectioasa, scazand durata racelilor, gripelor.
– Datorita rolului antioxidant, vit. C poate netraliza radicalii liberi.
– Avand posibilitatea sa incetineascaformarea nitrosaminelor, poate proteja organismul impotriva aparitiei cancerului la stomac.
– Revigoreaza vasele sangvine prevenind astfel anumite tulburari cardiovasculare.
– Scade nivelul colesterolului.
– Permite absorbtia fierului in organism mult mai usor.
– Avand o actiune antihistaminica, este eficace in tratarea alergiilor si a astmului.
– Are o contributie insemnata in indepartarea starii de oboseala, stres anxietate.
–   
? Dereglari datorate deficitului de vit.C
desi suntem in secolul XXI , boala scorbut mai poate fi intilnita, datorita unor dereglari ale organismului care duc la o asimilare deficitara si o eliminare exagerata a acestei vitamine din organism. Personele in virsta alcoolicii, fumatorii au predispozitie la deficitul de Vit.C . Bebelusii hraniti cu lapte pref sau de mamele care au deficit de vit C, pot suferi de vitaminoza.
 

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.C
In istoria medicala , pana in prezent nu s-au ingregistrat cazuri in care cineva sa se fi intoxicat cu aceasta vitamina. Totusi , acolo unde se exagereaza si se depaseste 3000 mg/zi, pot aparea arsuri gastrice, diaree sau calculi renali.
Cand doza zilnica trebui sa ajunga la 1000mg/zi , este necesar sa se combine cu un supliment de magneziu. Aceste cantitati nu trebuie administrate la persoanele care sufera de insuficienta renala.

? Sfaturi utile:
Vitamina C nu vindeca nici un fel de cancer, insa contribuie la eliminare din organism a toxinelor. 
Vitamina C nu poate preveni contractarea virusului gripal
Tratamentul cu Vit.C poate influenta rezultatele unor teste biologice precum cele pentru determinarea glocozei in singe sau analizele urinei.
Atentie la folosirea gumei de mestecat ce contine vit.C , deoarece ea poate afecta smaltul dintilor.
Un fumator care fumeaza 20 tigari pe zi , poate avea un deficit de Vit.C de 25%.

Vitamina D

Vitamina D numita si antirahitica, este liposolubila(adica este absorbita de grasimi) si este esentiala pentru asimilarea calciului care se depune in oase.
Vitamina D (calciferolul) are doua subgrupe-Vit.D2 -ergocalciferolul 
si Vit.D3-colecalciferolul.

*Doza zilnica medie recomandata este intre 10- 20 mg

*Surse:
Spre deosebire de celelalte , vit.D poate fi produsa de organism.
Razele ultraviolete declanseaza procesul de sinteza al vit.D in epiderma.
Vit.D este continuta in pestele gras, sardina, somon, hering, untura de peste, galbenusul de ou, unt, lapte , lactate nedegresate
Vegetalele nu contin aceasta vitamina.

*Rol:
Regleaza ritmul cardiac.
Intareste sistemul  imunitar.
Asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele
Permite absorbtia acestor minerale in intestin si transporta calciul in singe.

* Dereglari datorate deficitului de vit.D 
Decalcifierea oaselor este primul pericol al deficitului de Vit.D, ducand la osteoporoza, osteomalacia, scaderea tonusului muscular, rahitismul la copii.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.D
O ratie de peste 50mg este suficienta pentru a declansa senzatia de sete, oboseala, nevoia de a urina des, voma, constipatie, anorexie
Dozele ce depasesc 250mg/zi pot provoca intoxicatii.
Cantitatile mari de calciu ce se pot depozita datorita acestui lucru in plamani, inima, rinichi, vase sangvine, pot genera situatii grave.

*Sfaturi utile:
Rezervele de vit.D se pot face in timpul verii, prin expunerea la soare(aproximativ 10 minute).
Vit.D este recomandata femeilor in varsta de peste 50 ani.
Persoanele care locuiesc in aglomerarile urbane , cele care desfasoara activitati nocturne trebuie sa ia suplimente de vit.D.
 
 

Vitamina E

Tocoferolii si tocotrienolii constituientii vit.E sunt grupati in patru categorii:alfa, beta, gama, delta.
Vit.E este liposolubila si sensibila la mediile alcaline si la oxidare.

*Doza zilnica este intre 12-20mg.
Cantitatea recomandata poate varia in functie de zonele geografice. In Franta este 12-15mg, in Canadaeste3-10mg, in SUA 40-80mg, iar la noi este 12-20mg.

*Surse:
Principalele surse alimentare bogate in Vit.E sunt uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati:soia, floarea soarelui, porumbul, fructele oleaginoase: seminte de floarea soarelui, arahide, germenii de cereale, legumele verzi si rosiile.

*Rol:
– Protejand celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti, previne aparitia cancerului.
– Intareste sistemul imunitar.
– Atenueaza senzatia de oboseala , amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se refaca dupa un efort sustinut, 

* Dereglari datorate deficitului de vit.E 
Hipovitaminoza E poate sa apara la copiii nascuti prematur, la bolnavii de maladia Crohn, 
Alte simptome generate de avitaminoza E sunt: tulburari ale sist. nervos central, probleme oftalmice, anemie, sterilitate.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.E
Vitamina E nu are efecte toxice, insa persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie sa consume cantitati mari.
Pacientii care urmeaza tratamente cu vit.K pot lua vit.E numai cu recomandarea medicului curant.

* Sfaturi utile:
Fierul nu trebuie luat simultan cu vit.E.
Vitamina E este recomandata cand se urmeaza tratamente medicamentoase cu anumite antibiotice.
Uleiurile vegetale care sunt supuse la tratamente chimice pierd din continutul Vit.E.

Vitamina K

Este denumita si antihemoragica intervenind in coagularea singelui. Este prezenta in organism in mod natural, insa nu este de gasit in preparatele din comert. Indispensabila vietii vit.K rezista la caldura, insa nu la lumina, in prezenta oxigenului si in mediile alcaline.

*Doza zilnica este intre 10-55 mcg.
In general la copii este necesara o cantitate de 10-30mcg, iar la adulti intre 35-80mcg.

*Surse:
Se gaseste in legumele verzi precum broccoli, spanac, varza, mazare, conopida. 
Vit.K este produsa si de propria noastra flora intestinala.
 
*Rol:
– Participa la fixarea calciului si la metabolizarea proteinelor.
– Intervine in coagularea sangvina.  

* Dereglari datorate deficitului de vit.K
 Hemoragiile repetate datorita lipsei de vit.K pot duce la anemie.
La nou nascuti, deoarece acestia nu au inca bacteriile necesare producerii vit.K este recomandat sa li se administreze sistematic doze de  vitamina K.

*Dereglari datorate consumului excesiv de vit.K
Hipervitamionoza este aproape imposibila, de asemenea si intoxicatia cu vit.K.La doze exagerat de mari , pot aparea reactii alergice.
 
* Sfaturi utile:
Pentru a urma o cura cu vit.K este neceasa o prescriptie medicala.
antibioticele ataca flora intestinala si de aceea este recomandat consumul de iaurt.
Persoanele care folosesc anticoagulante, pentru a preveni infarctul, accidentele vasculare si cerebrale, nu trebuie sa ia suplimente cu vit.K
Persoanele care au hemoragii nazale le este recomandat consumul alimentelor bogate in aceasta vitamina.
 

Mineraloterapia

Mineralele, ca si oligoelementele( elemente care se gasesc in corpul uman  in cantitati foarte mici indeplinind in unele procese biologice rolul de catalizator) sunt esentiale vietii indeplinind functii importante.

Ele intervin in procesele vitale din organism si nu pot fi inlocuite cu nici o alta subtanta.

Datorita faptului ca ele nu pot fi sintetizate de catre organism trebuie aduse din exterior, din alimente sau din suplimente.

Un deficit al acestor substante poate duce la dezechilibre majore in organism , declansand afectiuni variate. 

Mineralele si oligoelementele actioneaza ca si coenzimele, asigurand declansarea unor reactii chimice, sau supravietuirea unor microorganisme.

Unele dintre ele intervin in producerea substantelor utile transmiterii mesajelor sistemului nervos , cum este cazul in boala Psoriazis, cand mesajele trimise de catre sistemul nervos la organele interne ficat, rinichi, suprarenale, ajung distorsionate perturband buna functionare a lor, ceea ce duce la aparitia leziunilor cutanate.

De asemenea aceste minerale si oligoelemente sunt raspunzatoare de producerea hormonilor tiroidieni si a hormonilor glandelor suprarenale, precum si la transformarea glucidelor si lipidelor in energie.

Tot ele participa la transformarea celulelor in tesut osos, dentar, epidermic sau in vase sangvine. 

O alimentatie variata si echilibrata poate asigura intregul necesar de minerale organismului. 

Borul

Primul mineral pe care vi-l voi prezenta este BORUL. Acesta este mai putin cunoscut, insa s-a dovedit ca ajuta la formarea osaturii.

*Doza zilnica nu este stabilita cu precizie, insa nevoile organismului ar fi intre 1,5-3 mg. 

* Sursele principale sunt alimentele vegetale: ciresele, merele,strugurii, salata, fasolea si nucile.

* Rol:
-Ajuta la producerea de energie.
-Contribuie la absorbtia calciului si magneziului .
-Stimuleaza producerea de estrogen si progesteron la femeile aflate la menopauza.

*Dereglari datorita deficitului sau consumului excesiv:
Fiind in stransa legatura cu calciul si magneziul in organism, un deficit al borului poate genera perturbatii cauzate de acestea din urma, insa nu s-au semnalat pana in prezent intoxicatii cu bor .

Calciu

Calciul este elementul indispensabil rezistentei si structurii osoase, el gasindu-se in proportie de 99,9% in schelet.

 *Doza zilnica este intre 850-1500 mg
Pentru copii este recomandata o doza de 1200mg, pentru adulti circa 850mg, iar pentru femeile insarcinate 1500mg

* Surse :
 Lactatele contin cel mai mult calciu, iar dintre legume, varza, broccoli, spanacul.

* Rol:
-Asigura rezistenta tesutului osos si a dintilor.
-Actioneaza, la mai multe niveluri, in coagularea singelui
-Intervine in activitatea musculara, in principal cea a miocardului.
-Participa la activitatea enzimatica.

*Dereglari datorita deficitului :
Cariile dentare, demineralizarea osoasa- osteoporoza, osteomalacia, rahitismul si durerile musculare, pot indica o carenta de calciu. 

*Dereglari datorita consumului excesiv de calciu:
Daca se depaseste o doza de 2000mg  pot surveni constipatii si litiaza renala(calculi renali).
O supradoza de calciu poate provoca hipercalcemie- sete , grata, crampe abdominale- si hipertensiune.

* Sfaturi utile:
In general in asociere cu magneziu poate induce sumnolenta.
Cei care consuma excesiv bauturi gazase, isi pot afecta rezervele de calciu  din cuza acidului fosforic pe care acestea il contin(fosforul este un distrugator de calciu.)
Cand se utilizeaza calciu in paralel cu antibiotice, este recomandat sa faca o pauza de minim 3 ore intre administrarea lor . Nu este recomandat folosirea simultana.

Cobalt

Localizat in centrul moleculelor de vitamina B12 cobaltul joaca un rol esential in fabricarea globulelor rosii. Este singura functie care ii este recunoscuta, dar este o functie  esentiala.
*Doza zilnica:
Ca si in cazul Borului , nu se poate stabili o doza minima si maxima necesara
 
*Dereglari datorita deficitului :
Nu a fost raportat niciodata la oameni vvreun simtom atribuit lipsei de cobalt.

Crom

Cromul este un element fara de care organismul nu ar exista, pentru ca el este implicat intr-o multime de functii metabolice.

 *Doza zilnica este intre 120-200mcg 

* Surse : Drojdia de bere , fructele de mare, carnea , broccoli, sucul de struguri.

* Rol: Intervenind in transportul glucozei catre celule, unde aceasta este transformata in energie, reduce risul de diabet.
-Intervenind in producere colesterolului “bun”, atenueaza ateroscleroza.
-Scade tensiunea arteriala.

*Dereglari datorita deficitului de Crom:
O parte din persoanele cu deficit de crom, dezvolta intoleranta la glucoza, antrenand hiperglicemia si hiperinsulinemia.
– Oboseala, abezitatea, diabetul de tip II , hipoglicemia si ateroscleroza sunt semne care denota deficitul de crom.

*Dereglari datorita consumului excesiv de crom:
Leziuni inflamatorii ale pielii si ale mucoaselor si cresterea semnificativa a cazurilor de cancer pulmonar, pot fi efecte ale expunerii prelungite la vaporii de crom.

* Sfaturi utile: 
Pacientii care au fost diagnosticati cu diabet de tip II pot folosi un supliment de crom, insa nu acelasi lucru il pot face diabeticii noninsulinodependenti de lunga durata.
Carenta acestul element se face simtita de cele mai multe ori dupa varsta de 40 de ani.

Cupru

Cand spunem cupru, ne gandim de fiecare data la metalul din care sunt facute cablurile electrice si monedele. Este bine totusi sa stim ca acest metal este indispensabil organismului nostru.

*Doza zilnica este intre 1,5 -3 mg.

* Surse : Legumele veerzi, ciupercile, fasolea verde, crustaceele, ficatul, nucile, semintele, cerealele complete.

* Rol: Cuprul are un rol important in producerea enzimelor care protejeaza organismul nostru impotriva anumitor substante toxice , cum sunt radicalii liberi, cadmiul.
Participa la producerea de energie.
Intervenine in formarea tesutului conjunctiv de baza.
Previne anemia prin absobtia fierului.
Produce subsante neurochimice indispensabile bunei finctionari ale creierului.
Poate influenta buna functionare a muschilor, a nervilor si a sistemului imunitar.
Poate reduce manifestarile alergice prin reducerea producerii histaminei.

*Dereglari datorita deficitului :
Fiind intr-o stransa relatie cu fierul , lipsa sa din organism poate duce uneori la anemie, oboseala si tulburari ale respiratiei.
Deficitul de curpru in organism, poate duce la insuficienta cardiaca prin subtierea peretilor vaselor sangvine.
Uneori poate aparea o depigmentare a pielii datorita carentei de cupru din organism.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Chiar daca am vazut ca acest metal poate aduce multible beneficii organismului nostru, este bine de stiut ca o cantitate prea mare de cupru , poate avea si repercursiuni asupra sanatatii. Excesul se manifesta prin vomismente, insomnie, caderea parului, hipertensiune, ciclu menstrual neregulat si uneori chiar depresie.

* Sfaturi utile:
Persoanele care sufera de hepatita, sau de ciroza, de maladia Wilson(boala ereditara) nu trebuie sa ia nici un supliment de cupru.
O alimentatie care include ratii regulate de legume verzi, poate face inutila administrarea unor suplimente de cupru.

Fier

Avand un rol important in echilibrul sangvin, fierul este mineralul care se pierde cel mai mult in timpul menstruatiei. Trebuie tinut seama si de faptul ca in timpul sarcinii si al perioadei de alaptare, organismul mamicilor are doze crescute din acest mineral.

*Doza zilnica este intre 10-18mg.
Pentru copii pana la 11 ani, se recomana 0,1mg de fier /kg corp.
Barbatul adult trebuie sa consume 10mg
Femeia adulta intre 16 si 18mg, iar femeia insarcinata si cea care alapteaza , intre 20 si 22 mg

* Surse :
In principal fierul se gaseste in alimente si se prezinta sub doua forme:
1. Fierul hemic, mai usor de absorbit de organism, care provine din carnea rosie(mai ales din ficat), din peste si din carnea bruna de curcan. 
2. Fierul nonhemic, mai gru de absorbit de organism, care se gaseste in legumele verzi cum sunt spanacul , patrunjelul, prazul, varza, frunze de sfecla. Leguminoasele , fructele uscate si cerealele integrat 

* Rol:
O mare parte (aproximativ 70% )a fierului din organismul nostru este implicat in productia de homoglobina, substanta care ajuta globulele rosii sa duca oxigenul in toate celulele corpului. Buna oxigenare a organismului previne oboseala.
Cealata parte (30%)se depoziteaza in diferite organe, precum splina, ficatul, maduva spinarii.
Poate diminua riscul de anemie si intareste rezistenta la boli.
*Dereglari datorita deficitului :
Barbatul adult pierde circa 1mg de fier pe zi. Femeile , in timpul ciclului menstrual, perd pana la 15 mg de fier zilnic. 
Chiar daca anemia este principalul simptom al lipsei de fier, trebuie avut in vedere ca si infectiile pe care organismul nu le poate infrunta pot fi cauzate de lipsa de fier. In aceste situatii celulele de aparare acumuleaza fierul necesar in mod obisnuit pentru globulele rosii.
Trebuie avut in vedere ca nu toate formele de anemie sunt raspunzatoare de carentele de fier.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Datorita efectelor toxice care pot aparea la o supradozare cu fier, este necesar luarea de precautii . Daca nevoile zilnice sunt satisfacute prin alimentatie, nu este necesar o suplimentare a fierului din suplimente.
Supradozarea de fier provoaca greata, voma, constipatie, diaree. Pe termen lung prin depozitarea pe articulatii poate duce la artrita.

* Sfaturi utile:
Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului, spre deosebire de calciu si tanin, care incetinesc asimilarea.

Flor

Fluorul este un element foarte cunoscut, el fiind prezent in substantele pe care le folosim tot timpul , cum sunt apa si pasta de dinti. Fluorul este o substanta care intra in compozitia tesuturilor dure ale organismului cum sunt catilajele, oasele, dintii.

 *Doza zilnica este intre 1,5-4mg.
Nevoia de fluor creste o data cu varsta , astfel la copii de 0-6 luni este 0,1-0,5 mg de la 6 luni la 11 luni este 0,2-1 mg, de la 1 la 3 ani este 0,5-1,5mg, de la 4 la 6 ani este 1-2,5mg, de la 7la 18 ani 1,5-2,5 mg 

* Surse :
Pestii de apa sarata(somon, macrou), ceaiul si apa fluorurata.

* Rol:
Protejeaza smaltul dintilor impotriva acizilor.
Ajuta la intarirea tesutului osos.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Unul din semnele consumului excesiv de fluor este ingalbenirea dintilor si patarea lor, precum si durerile osoase.
Persoanele care sufera de insuficienta renala prezinta un risc de intoxicatie.

*
Sfaturi utile:
Femeile care au folosit un amestec de calciu si fluor timp indelungat, dupa menopauza prezinta un risc scazut la fracturi .
 

Fosfor

Este al doilea mineral important in organismul uman.Fosforul se distribuie in mod egal in toate celulele:85% se depune in oase, sub forma minerala il gasim si in sange

*Doza zilnica este 1000mg.

* Surse :
Fructele uscate, carnea slaba(vita, pui) pestele , lactatele degresate.
Acidul fosforic intra in compozitia bauturilor gazoase in cantitate mare.

* Rol:
Creste rezistenta oaselor, in combinatie cu calciul.
Participa la sinteza celulelor fosfolipidice, care transporta grasimile.
Este cerburantul energetic al organismului.
Intra in compozitia AND si ARN cat si in compozitia mielinei.
Ajuta functia renala.
Contribuie la mentinera constanta a ritmului cardiac.

*Dereglari datorita deficitului :
Deoarece alimentele care contin fosfor sunt omniprezente in alimentatia omului, carentele se intalnesc destul de rar.
Trebuie avut in vedere ca zaharul este un distrugator al relatiei dintre fosfor si calciu.
Amorteala extremitatilor, scaderea tonusului muscular, pierderea reflexelor, iregularitatea respiratiei, tulburari neurologice si cardiace, pot fi cauza carentei de fosfor.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Un exces de fosfor are o implicatie directa asupra calciului, care este eliminat din oase ajungand in sange.
Excesul de fosfor poate provoca hipocalcemie.
Fosforul nu are efect toxic.

* Sfaturi utile:
Bauturile gazoase, contin mari cantitati de acid fosforic, care pun in pericol absorbtiacalciului.
Persoanele care au depasit varsta e 40 de ani , trebuie sa stie ca fosforul este eliminat mai greu din organism din cauza scaderii functiei renale. 
 


 

Iod

Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, care regleaza secretia catorva hormoni direct legati de metabolismul general.

*Doza zilnica este 150-200mcg.

* Surse :
Principalele surse sunt :sarea iodata, algele, pestii de apa sarata, fructele de mare, sarea de mare.

* Rol:
Iodul intrand in compozitia tiroxinei, hormonul care regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului respiratia si tonusul muscular.
El asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor.
Ajuta la mentinerea greutatii corporale.
In uz expern, el ajuta la cicatrizarea ranilor, in tratamentul inflamatiilor si infectiilor.

*Dereglari datorita deficitului :
Gusa este simptomul cel mai vizibil al lipsei de iod.
Hipotiroida(activitatea diminuata a glandei) poate duce la cresterea in greutate, scaderea libidoului, palpitatii, scaderea temperaturii corpului si schimbari comportamentale.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
In stare naturala , iodul nu prezinta nici un risc de toxicitate.
In tratament , el poate provoca alergii, ingalbenirea pielii si a unghiilor. O supradoza de iod, poate declansa hipertiroidia, care se manifesta prin tremuraturi ale extremitatilor, tahicardie, bufeuri.

* Sfaturi utile:
Suplimentarea iodului trebuie facuta in urma recomandarii medicului si este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
Anumite alimente, precum broccoli, varza si arahidele, incetinesc absorbtia iodului de catre tiroida.

Magneziu

Acest mineral are un aport esential in numeroase functii metabolice el fiind prezent cu preponderenta in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima, ficat rinichi, tub digestiv si plasma.

*Doza zilnica este 499mg

* Surse :
Magneziul se gaseste in cereale integrale, fructe oleaginoase(nuci, migdale, alune) , leguminoase (fasole, bob), spanac, avocado, broccoli, mere, banane,citrice, 

* Rol:
In primul rand magneziul intrvine in metabolismul glucinelor, lipidelor si proteinelor.
Asigura energia corpului.
Activeaza contractia musculara si impiedica cramlele 
Transmite influxul nervos
Are anumite activitati enzimatice si participa la reglarea cardiaca.
Faciliteaza asimilarea vit C a calciului , fosforului si potasiului.
Impiedica formarea calculilor si calcifierea vaselor sangvine.
Intareste smaltul dintilor.
Utilizat sub alte forme de saruri(carbonat, oxid, sau hidroxid) poate servi drept pansament gastric.

*Dereglari datorita deficitului :
Carentele magneziu se pot instala foarte frecvent.
Stresul, diureticele, medicamentele cere controleaza astmul, anumite antibiotice, alcoolul cofeina, sunt factori care pot epuiza rezervele de magneziu si genera un deficit.
Simptomele sunt variate:tetania, furnicaturi, spasmofilie, scaderea poftei de mancare, pierderea coordonarii , insomnie, iritabilitate, voma, rinite, dureri in gat, etc.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Insuficienta renala este cateodata cauza directa a unei acumulari de magneziu in organism, de aceea suplimentul de magneziu nu este recomandat persoanelor care au aceasta afectiune.
Posibilitatea intoxicarii devine reala cand dozele ating nivelul de 1000mg/zi,efectul fiind diareea.

* Sfaturi utile:

Persoanele care au afectiuni cardiace trebuie sa consulte medicul inainte de a lua suplimente de magneziu.
 

Mangan

Manganul este un element indispensabil , fiind un oligoelement cu rol in indeplinirea multor functii ale organismului.

*Doza zilnica este 2-5 mg

* Surse :
Tot alimentele constiruie sursa principala. Sucul  de ananas, legumele verzi, cerealele integrale, nucile, semintele , legumele uscate, frunzele de ceai.

* Rol:
Manganul participa la sinteza colagenului, substanta raspunzatoare de regenerarea pielii. Colagenul este un material de natura conjunctiva, rezistent, care serveste la formarea diferitelor tesuturi din corp, cum ar fi oase, cartilagii. Manganu are rol in prevenirea artrozei.
El participa la metabolismul glucidelor,steroizilor si a catorva hormoni.
Asigura echilibrul anumitor functii neurologice, cum este memoria.
Activeaza producerea laptelui matern.
Elibereaza orbanismul de agentii poluanti gratie proprietatilor sale antioxidante.

*Dereglari datorita deficitului :
La anumite persoane la care nivelul de mangan era situat sub limita de jos, s-au observat probleme nde natura osoasa.
O carenta poate provoca alergii, dureri articulare, palpitatii, tahicardie, agitatie si uneori sterilitate.
Capacitatea organismului de a elimina surplusul de glucoza se diminueaza  cand exista o lipsa de mangan, de asemenea sacade si productia de insulina.

*Dereglari datorita consumului excesiv :
Riscul toxicitatii este inexistent, totusi daca se exagereaza , pe termen lung dozele ridicate pot provoca hipertensiune.

* Sfaturi utile:

Daca se exagereaza cu suplimente de calciu si fosfor se diminueaza efectele manganului.
Fumatorii si marii consumatori de alcool trebuie sa-si supravegheze aportul de mangan

Molibden

Molibdenul este un oligoelement care serveste drept catalizator in anumite reactii ahimice importante, in special in metabiolismul sulfului si aminoacizilor sulfatati.

*Doza zilnica este 75mcg.

* Surse :
In general daca alimentatia zilnica, contine legume verzi, fasole, cereale integrale, lactate, nu se pune problema unei suplimentari de molibden.

* Rol:
Acest oligoelement intra in compozitia enzimelor destinate curatarii celulelor de sulfiti, substante care se gasesc in alimente, mai ales in cele bogate in proteine, si care sunt utilizate ca agenti conservanti pentru produsele alimentare si medicamente.
Intra in compozitia altor enzime destinate productiei de acid uric, rezultat prin fegradarea acizilor nucleici AND si ARN, care servesc la eliminarea numeroaselor substante.

*Dereglari datorita deficitului sau consumului excesiv:

Nu exista asa ceva . Acest lucru se poate intampla numai la pacientii care sunt hraniti artificial o perioada lunga de timp
Carenta de molibden este aproape imposibila, deoarece din alimentatia zilnica organismul nostru isi ia cantitati aproape duble.
O cantitate mai mare de 500 mcg poate provoca o asimilare mai redusa a cuprului.

Potasiu

Potasiul se prezinta in natura sub forma de saruri si actioneaza in principal asupra nivelului echilibrului electrolitic.

*Doza zilnica este 3500mg(3,5g)

* Surse :
Pestele, fructele(banane,caise, prune uscate, ) legumele (spanac, rosii, cartofi), carnea de pasare de curte, constituie cele mai importante surse.

* Rol:
Este un regulator important al presiunii arteriale, deoarece extrage sodiul din celule, ceea ce duce la reducerea volumului de lichide din organism.
Participa la reactiile chimice care implica proteine si glucide( stimuland secretia de insulina)
Activeaza functia renala
Influenteaa fenomenele electrice cardiace si neuromusculare.

*Dereglari datorita deficitului :
Alcolicii , cei care beau multa cafea , consumatorii de dulciuri, diabeticii, cei care abuzeaza de diuretice si laxative, precum si cei care au urmat timp indelungat tratament cu cortizon, sunt predispuse sa dezvolte carente de potasiu. Acest lucru creste riscul de hipopotasemie(concentratie scazuta a potasiului in sange)
Carentele de potasiu produc hipertensiune, oboseala, dereglarea ritmului cardiac, crampe musculare, chiar confuzie si iritabilitate.

*Dereglari datorita consumului excesiv :
Administrarea de doze mai mari de 5000 mg/zi poate afecta echilibrul mineral. O doza de clorura de potasiu de 25mg poate provoca o intoxiccatie grava a organismului.

* Sfaturi utile:

suplimentele de potasiu sunt total nerecomandate persoanelor care sufera de diabet sau insuficienta renala, sau care iau medicamente cu actiune diuretica sau hipertensiva.

Seleniu

Seleniul are o importanta in asigurarea functiilor vitale ale organismului

*Doza zilnica este 60- 80 mcg.
Nevoile zilnice ale femeilor sunt de 60mcg iar ale barbatilor de 80mcg

* Surse :
Scoicile, crabul, stridiile, tonul, langusta, ficatul si rinichii, cerealele integrale, nucile, usturoiul, ceapa si drojdia de bere sunt surse care pot asigura necesarul zilnic de seleniu.

* Rol:
Impiedica actiunea patogena , distrugatoare  a virusurilor aflati in organism.
Intra in compozitia enzimelor ce protejeaza celulele de actiunea oxidativa a radicalilor liberi 
Previne formarea celulelor canceroase.
Incetineste imbatranirea.
Revigoreaza aspectul parului si al pielii.
Sprijina sistemul imunitar.
Curata organismul de substante precum arsenicul, cadmiul si mercurul.
Impiedica formarea cataractei si a leziunilor muschiului cardiac.

*Dereglari datorita deficitului :
Semne precum imbatranirea prematura, oboseala crecuta, slabirea rezistentei in fata infectiilor si predispozitia la cancer , pot anunta o carenta de seleniu.
S-a dovedit ca in regiunile in care solul are o concentratie mai scazuta de seleniu, exista un procent mai ridicat de cazuri de cancer la san si colon, si chiar tulburari cardiace.

*Dereglari datorita consumului excesiv  :
In cantitate mai mare de 500mcg/zi , seleniul poate deveni foarte toxic si actioneaza ca o otrava pentru organism. Caderea parului , fragilitatea unghiilor ametelile, greata si gustul de metal in gura , constituie semnale de alarma.

* Sfaturi utile:
Fumatorii , consumatorii de alcool sunt amenintati de radicalii liberi si de aceea ei trebuie sa fie mai atenti la consumarea seleniului.
Pentru uz extern , seleniul se foloseste la combaterea matretii

Sodiu

Sodiul este un mineral pe care-l gasim in gantitati mari in lichidele extracelulare (plasma sangvina)

*Doza zilnica este 1-3 g
Pentru a observa si tine sub control cantitatea zilnica, este necesar sa cunoastem ca o lingurita(5ml) echivaleaza cu 2000mg (2g) de sodiu.

* Surse :
Toate alimentele tratate industrial contin doze crescute de sodiu, fie pentru a le accentua gustul, fie pentru conservarea de lunga durata.
Asadar, majoritatea produselor din carne, legumele, pestele, supele la lic si la conserva, crustacee, cereale, sosurile si bineinteles sarea de masa.

* Rol:
-Regleaza volumul de lichide.
-Impreuna cu potasiul, asigura permeabilitatea normala a tuturor agentilor indispensabili organismului.
-amelioreaza transmiterea impulsului nervos si muscular.

*Dereglari datorita deficitului :
Un nivel scazut de sodiu , poate provoca o hiperhidratare, care poate duce la tulburari digestive: greata, voma.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
Prea mult sodiu in organism, poate duce la deshidratare ce poate duce la confuzie sau , convulsii si in finalde coma.

* Sfaturi utile:
Unele studii afirma ca sodiul poate afecta negativ presiunea arteriala. dar se pare ca un consum rezonabil nu accentueaza hipertensiunea .

Sulf

Desi sulful este un mineral caracterizat prin mirosul sau pregnant si intepator, el contribuie la functionarea normala a organismului uman.

*Doza zilnica nu este stabilita cu exactitate.

* Surse :
Toate alimentele bogate in proteine, precum  carnea si pestele, anumite ape, cau si aerul , ne furnizeaza acest mineral.

* Rol:
-Intervine asupra agentilor toxici din organism
-Este legat de proteinele specializate in fabricarea tesutului osos si de cele cu rol in sanatatea unghiilor si a parului
-se fixeaza de mai multe toxine, pe care le transforma in substante chimice care nu mai sunt toxice.

*Dereglari datorita deficitului sau consumului excesiv:
Nu s-au semnalat astfel de dereglari

* Sfaturi utile:
-Sulfatii care se gasesc ocazional in alimentele preparate si in medicamentele din grupa sulfamidelor, nu au nimic de-a face cu sulful ca mineral.

Zinc

Zincul poate fi considerat unul dintre cele mai importante oligoelemente datorita implicarii sale in mecanismele de constructie si productie celulara.

*Doza zilnica este 12-15 mg
Este bine sa precizam ca acesta doza variaza in functie de anumite conditii. La copii se recomanda 5-10mg;la adulti intre 12 si 15mg.

* Surse :
Principalii furnizori de zinc sunt alimentele bogate in proteine animale, cum sunt carnea, pestele,fructele de mare, ouale, si produsele lactate, precum si drojdia de bere si fasolea.

* Rol:
-Intra in compozitia a peste 200 de enzime si le activeaza.
-Este implicat in sinteza proteinelor AND si ARN
-Ajuta la reinoirea si la sinteza celulara ceruta de crestere, sarcina, alaptare, cicatrizarea ranilor, etc.
-Faciliteaza reglarea glicemiei si eliberarea de insulina.
-Intareste sistemul imunitar datorita actiunii sale antioxidante.
-Elimina excesul de cupru
-Elimina cadmiul.

*Dereglari datorita deficitului :
In momentul administrarii de calciu, alcool, diuretice, penicilina, trebuie avut in vedere faptul ca aceste contribuie la saracirea rezervelor de zinc. Acest lucru se poate manifesta prin pierderea apetitului, scaderea in greutate, slabirea sistemului imunitar, cicatrizarea lenta a ranilor, unghii fragile, caderea parului, anemia, depresie, pierderea simtului gustatic.

*Dereglari datorita consumului excesiv de :
O cantitate prea mare de Zinc, distruge depozitele de cupru si cuzeaza anemie si dureri puternice ce cap. Un exces de zinc determina de asemenea o crestere a colesterolului „rau”(LDL) si o scadere a celui „bun”(HDL)
Suplimentarile de zinc care depasesc 2000mg pot provoca uneori tulburari gastro-intestinale.

* Sfaturi utile:

Suplimentele de zinc sunt recomandate uneori pentru a stopa hipertrofia prostatei.
Cei care au trecut la regimuri sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie, sunt predispuse la lipsa de zinc.

Kinetoterapia

Kinetoterapia (masaje, dus filiform)  

Masajul constituie o metoda terapeutica practicata in tratamentul dermatozelor fetei. Masajul activeaza circulatia sangvina, intensifica functiile normale ale pielii, influenteaza metabolismul tesuturilor si realizeaza aspecte tonosedative.

Prin masaje se usureaza evacuarea secretiei glandelor sebacee si se accelereaza resorbtia infiltratelor patologice.

Masajul se poate  aplica pe pielea paroasa a capului;prin el se activeaza circulatia sangvina si practicat regulat, se pot preveni seboreea si alopecia seboreica. 

Masajul plastic al fetei, facut cu pricepere, poate preveni ridurile si in cazuri de acnee, ajuta la eliminarea comedoanelor. De asemenea, cicatrizarea ulcerelor caloase este ajutata prin masaje.  

Dusul filiform se foloseste de un jet filiform, cu presiune mai mare. El necesita un aparat special. Este indicat in acnee, prurit, lichen plan, psoriazis rebel si eczeme cronice.  

Ultrasunetele se aplica cu succes in cicatricele cheloidiene, in sclerozele pielii si in leziuni fibroase.  

Termoterapia

1.Frigul se aplica sub forma de comprese reci, simple sau medicamentoase, fie sub forma pungilor de ghiata. Actiunea lor este antiflogistica, antipruriginoasa si sedativa. Temperatura compreselor reci poate fi scazuta daca introducem in solutie bucati de ghiata sau daca amestecam apa cu alcool in parti egale, pentru a mari pierderea de caldura prin evaporarea grabita. 

2.Temperatura mai scazuta se poate obtine prin refrigerare cu ajutorul jetului de clorura de etil, care prin evaporare imediata, ingheata pielea. Aceasta devine de consistenta dura, insensibila si de culoare alba. Metoda se foloseste mai ales in anestezie, dar se poate intrebuinta si pentru obtinerea hiperemiei puternice care urmeaa fazei de inghet. 

3.Cu ajutorul bioxidului de carbon lichefiat la mare presiune(50atm), prin destindere brusca, se poate obtine zapada carbonica, de circa -80 grade. Acesta zapada se poate amesteca cu eter sau acetona, pentru coborareasi mai accentuata a temperaturii. Zapada carbonica are o actiune caustica, cu aplicare in tratamentul unor dermatoze ca lupus eritematos. 
 

CALDURA. 

1.Sub forma de cataplasme calde, preparate din faina de in, mei sau porumb (mamaliga) sau sare incalzita. 

2.Caldura provenita de la o sursa de electricitate sau de la arderea unor vapori inflamabili, inrosind un fir de platina, poate servi pentru cauterizarea tesuturilor patogene. Metoda este folosita cu predilectie la deschiderea unor abcese, foliculite, colectii purulente, deoarece prezinta avantajul de a nu favoriza diseminarea infectiei prin deschiderea de vase. 

Fitoterapia

Fitoterapia, adresandu-se uneori bolnavilor cronici, presupune un tratament de lunga durata, bine condus, cu respectarea in acelasi timp a celorlalte indicatii medicale. 

Primele date care atesta ca sumerienii foloseau plantele medicinale in scopuri terapeutice, sunt datate cu 6000 de ani i.e.n., care descriau numeroase plante folosite de acestia in tamaduirea bolilor. 

In antichitate Hipocrat, cel mai cunoscut medic, a scris lucrarea „Corpus Hipocraticus”, in care sunt descrise peste 200 plante medicinale. 

Arabii au fost primii care au reusit sa obtina medicamente din plante, sub forma de ceaiuri, siropuri, cataplasme, etc. 

Chiar Herodot ne arata ca Dacii aveau cunostinte si foloseau plantele medicinale pentru prepararea diferitelor leacuri. Astfel intr-o copie vieneza a celebrei opere a lui Dioscoride, intitulata „De materia medica”, scrisa in primul secol al erei noastre, gasim 24 de denumiri dacice ale unor plante medicinale.  

Poetul latin Vergiliu, referindu-se la bogata varietate de plante aflate pe litoralul romanesc al Marii Negre, afirma intr-una din scrierile sale ca „Pontul da leacuri” ca foarte multi se aventurau in necunoscut, luandu-si toate riscurile care decurgeau din aceasta aventura, pentru a culege ierburile tamaduitoare din Pont.”Multe ierburi rodeste Pontul ” preciza el. 

Prima Farmacopee Romana, aparuta la Bucuresti in anul 1862, cuprinde 300 de remedii simple, din care 217 erau de origine vegetala, pentru ca mai tarziu in Farmacopeea din 1976 care este si acum in vigoare, sa se indice ca produsele vegetale intra in medicamente intr-o proportie de 32%. Astfel citez cateva din cele mai uzuale produse farmaceutice romanesti care au in formula lor substante active din plante: codamina, cofedol, digitalina, digoxin distonocalm, ergomet, extraveral, fasconal, lizadon, nervocalm, scobutil, sirogal, ulcerotrat, etc. 

Daca stramosii nostri foloseau plantele medicinale conform traditiei, astazi folosirea lor ar trebui fundamentata stiintific, pe baza probelor si cercetarilor de laborator. Acest lucru insa se realizeaza cu multa inertie si foarte putini specialisti sunt receptivi. Si iata ca in mileniul trei suntem nevoiti sa folosim traditia romaneasca si leacurile babesti asa cum au fost ele transmise din generatie in generatie. 

Oare asa va fi intotdeauna!  

De altfel, capitolul fitoterapiei este departe de a fi incheiat si asta oriunde in lume, chiar daca industria medicamentelor alopate este mai puternica de cat cea a armamentului. Acesta pe de o parte, pentru ca exista inca multe plante medicinale care asteapta sa fie descoperite, sau redescoperite, pe de alta, pentru ca chiar plantele medicinale cunoscute nu si-au dezvaluit in intregime tainele.  

Principii de baza ale fitoterapiei 

La baza valorii terapeutice a plantelor medicinale sta relatia dintre structura chimica a substantelor active si actiunea lor farmacodinamica pe care o exercita asupra elementelor reactive ale organismului. Unele plante au proprietati farmacodinamice multiple datorita faptului ca majoritatea plantelor medicinale au o compozititie chimica complexa, incepand de la doi trei compusi si ajungand pana la 20, 30 substante chimice identificate. Atunci cand folosim ceaiurile medicinale sau amestecuri de tincturi, pulberi de plante sau alte forme farmaceutice complexe care contin substante active diferite, actiunea farmacodinamica poate fi amplificata sau diminuata. In alte cazuri nu numai asocierea gresita poate duce la insuccesul scopului terapeutic dar se pot obtine efecte contrare, nocive cunoscute sub denumirea de reactii adverse. Un tratament corect se face numai pe baza de diagnostic corect, ori acest lucru nu se poate face decit pe baza examenelor clinice si de laborator facute de un medic generalist. 

Din aceste date prezentate reiese primul principiu al fitoterapiei, de altfel ca pentru orice alt medicament si anume acela ca produsul farmaceutic obtinut din plante sa fie eficient si sa nu fie nociv pentru organism. 

Al doilea principiu al fitoterapiei, este utilizarea speciilor de plante cat mai adecvat tratamentului afectiunii de care sufera bolnavul, punandu-se accentul in mod deosebit pe toleranta innascuta sau dobandita si pe biodisponibilitatea individualizata a medicamntului. Pentru obtinerea unor efecte terapeutice in Psoriazis, care fiind o boala cronica, este necesar un tratament de lunga durata, bine condus, facut cu constiinciozitate si respectand in acelasi timp si celelalte indicatii. 

Al treilea principiu al fitoterapiei pune accentul pe respectarea unui regim alimentar adecvat si pe ceilalti factori terapeutici. In cazul de fata putem porni de la ideea ca organismul uman nu trebuie privat prin regimuri alimentare stricte, in care anumite alimente sunt permise si altele interzise, deoarece omul nu poate trai o viata intreaga cu aceste privatiuni. Si mai exista si posibilitatea ca la intreruperea regimului boala sa recidiveze.  

Rezultatul obtinut de mine a fost si datorita faptului ca plantele medicinale se adreseaza prin definitie organismului, nu in exclusivitate unui anume organ, fapt extrem de important stiut fiind ca cea mai banala suferinta nu se mentine cantonata doar intr-un sector anume al organismului, ci se repercuteaza asupra acestuia in intreg ansamblul sau, chiar daca noi nu sesizam aceasta. 

Asadar fitoterapia nu se adreseaza bolii ci bolnavului.  

Imbolnavindu-ma de Psoriazis si avand in fata perspectiva sumbra a atator cazuri care nu se puteau rezolva, mi s-a intiparit in minte, ceea ce spunea cunoscutul fitoterapeut Ovidiu Bojor in legatura cu modul de actionare al plantelor medicinale asupra organismului: „Organismul uman -precizeaza acesta– seamana in ansamblul lui cu un mecanism care la un moment dat nu mai functioneaza perfect. Dorind sa aducem acest mecanism in starea lui initiala, va trebui sa descoperim acele ansambluri sau subansambluri ale mecanismului, care au provocat „griparea” motorului. 

In cazul masinii aceasta operatiune este simpla, examinam piesa cu piesa pana vedem care dintre ele produce defectiunea. 

In cazul omului pentru ca „masina”sa functioneze ar trebui verificata starea tuturor celulelor fiindca in ultima instanta boala are loc la nivel celular.Desigur atat prin chimioterapie cit si prin fitoterapie se incearca a se preveni, ori repara dereglarile survenite, numai ca surubelnita naturala a fitoterapiei este ceva mai fina de cat cea artificiala a chimioterapiei de sinteza si se potriveste mai bine la mai multe celule, fiind parte integranta din viata, rezultat al proceselor vitale celulare. Ceea ce ne ofera celula vegetala a plantei medicinale este mult mai aproape de celula animala a organismului nostru. 

Lumina polarizata

Corpul omenesc se compune din 100% celule, mai exact din cca.60-70 milioane de celule. In aceste celule au loc procese chimice, fizice. Pentru ca sistemul celular sa poata functiona acesta are nevoie de o anumita energie care provine din elemente din lumina, aer, apa, dar si din substante nutritive si unde electromagnetice pozitive care provin din mediul nostru inconjurator. 

Asadar daca dorim sa mentinem organismul sanatos, este necesar sa putem influenta sistemul biologic pozitiv, sa putem activa capacitatile de autoaparare ale organismului, sa putem elimina factorii de stres si sa putem activa procesele regenerative.  

Terapia cu lumina polarizata nu numai ca se poate combina fara probleme cu alte forme de tratament, dar le si sustine si le completeaza, aceasta actionand eficient in profunzimea tesuturilor. 

Aparatul Bioptron foloseste lumina polarizata liniar cu lungimea de unda de 400- 2000 mm. 

Undele luminoase emise de acest aparat, acopera domeniul de la lumina vizibila la undele infrarosii calde(caldute) Nu contin unde ultraviolete si avand o energie de 40mw/cm2 nu sunt periculoase pentru organism. 

Modul de actiune al luminii polarizate. 

Dupa multi ani de cercetari in domeniul medical, s-a demonstrat modul in care lumina polarizata actioneaza asupra celulelor si proceselor biologice. Astfel expunerea la lumina polarizata exercita o influenta complexa asupra organismului.  

Astfel se pot distinge urmatorii factori de influenta directa: 

-actiunea undelor luminoase electromagnetice. 

-factori termici. 

-factori dependenti de proprietatile biologice ale celulelor 

-optice(coeficient de reflexie) 

-coeficient de permeabilitate 

-coeficient de absorbtie 

Sub influenta luminii polarizate creste activitatea energetica a membranei celulare. Procesele de regenerare sunt activate, absorbtia de oxigen in tesuturi si potentialul bioenergetic cresc.  

Regenerarea si normalizarea tesuturilor este o consecinta a cresterii potentialului energetic celular. 

Lumina polarizata favorizeaza starea generala de sanatate si intareste organismul.  

Ea este acceptata deplin in domeniul terapeutic, deoarece: 

-are influenta terapeutica in multe afectiuni 

-nu sunt cunoscute efecte secundare nedorite. 

-folosirea este fara contact direct si este antiseptica 

-folosirea luminii polarizate completeaza ideal formele traditionale de tratament 

In tratarea bolii de piele Psoriazis cu ajutorul plantelor, respectiv cu Deniplant s-a urmarit inlaturarea deficientelor interne care duc la aparitia acestei boli, avand ca urmare vindecarea de la sine a tesutului epitelial. Din acest motiv durata tratamentului este uneori destul de mare( de la cateva luni la cativa ani)  

S-a observat ca folosind in paralel tratamentul cu Deniplant si tratamentul cu lumina polarizata procesul de vindecare a tesuturilor epiteliale se realizeaza mai repede. Insa in acest caz este de retinut faptul ca in momentul vindecarii la suprafata a tesutului epitelial, nu trebuie intrerupt tratamentul cu Deniplant, deoarece exista posibilitatea ca acele probleme interne care produc boala sa nu se fi rezolvat(chiar daca la exterior nu mai sunt semne). Din acest motiv este necesar continuarea inca o perioada de timp a tratamentului cu plante (cu pauze la o zi, doua, etc). Daca in aceasta perioada de tratament cu pauze nu mai apare nici o leziune epiteliala, se poate considera ca tratamentul poate fi intrerupt definitiv.  

Ca si in cazul psoriazisului cand lumina polarizata actioneaza asupra tesuturilor epiteliale distruse, fiind nevoie si de un tratament intern si in alte afectiuni este recomandat sa se procedeze in mod asemanator. Fie se apeleaza la medicina alopata folosind medicamentele obtinute prin sinteza, fie se apeleaza la produsele fitoterapeutice. 
 

Psihoterapia

Puterea vointei si puterea gandului  

Medicina veche indiana cat si cea chineza subliniaza ca un amanunt deosebit de important este rolul gandului in autoterapia individului in boli cumplite cum ar fi boala ischemica, boala coronariana, psoriazisul, arteritele, dereglarile tensiunii arteriale, cirozele, impotenta sexuala, nevrozele, cancerul, etc. 

Oamenii sunt inrobiti de propriile lor ganduri. Eliberarea de sub jugul lor necrutator (e vorba de gandurile negre) confera individului respectiv, puteri de esenta divina, de aceea un mare accent trebuie pus pe controlul asupra gandurilor rele. 

Gandul de frica are efectul cel mai inspaimantator asupra fiintei umane. Si alte ganduri cum ar fi cel care genereaza ingrijorarea prelungita, nesiguranta zilei de maine, suspiciunile, invidia, afecteaza organismul, dar nu-l distrug cum il distruge gandul de frica. Frica micsoreaza diamentrul vaselor de sange ca urmare a unei varsari excesive de noradrenalina in sange. Acest lucru duce la o subalimentare prelungita cu sange arterial a creierului si a altor organe: inima, ficatul, maduva, rinichii, pielea, sistemul nervos, deci cu oxigen si elementele nutritive, lucru ce poate duce la boli organice, cum ar fi boala coronariana, ischemia, hepatita, boli de piele, nevroze si psihoze. 

Gandul rau sau frica pot fi datorate unor cauze individuale sau generale. Asupra celor individuale nu ma voi opri, pentru ca ele sunt in mare parte datorata lipsei de educatie a gandului. 

Cauza generala o constitue stresul, mult mai frecvent intalnit in zonele urbane, stres cauzat de zgomot, trepidatii, vibratii, aer infectat si intoxicat(smogul). Amenintarile de diferita natura, filmele de groaza, o cultura poluata, consumul de alimente si bauturi sintetice, ape contaminate, etc.  

Dar daca elementele stresante pot fi evitate prin schimbarea mediului, in care ele sunt prezente, gandul rau nu poate fi eliminat decat printr-o singura metoda si anume a reeducarii. 

Metoda generala de combatere a gandului, sau mai ales a fricii este optimismul, rasul, veselia, zambetul vesnic. 

Citind aceste randuri, sunt convins ca veti intreba cum poate un bolnav de Psoriazis sa fie vesel si cu zambetul pe buze. 

Desigur nici eu nu am reusit acest lucru de la inceput, insa cu timpul, cand am constatat ca tratamentul este eficace, am devenit optimist si mi-am dat seama ca era numai o problema de timp. 

O boala fizica va afecta mentalul si o boala mentala va afecta buna functionare a organismului. Gandirea viciata produce concomitent modificari distructive ale secretiilor nervoase si glandulare. Ori ca e vorba de o secretie de catecolamine, ori ca in secretia suprarenalelor a survenit un rau, care determina o declansare excedentara de adrenalina, sau noradrenalina. Pentru organism este foarte rau, pentru ca aceasta genereaza stari uneori letale, celule somatice se pot intoxica sau pot surveni dereglari sau accidente grave ale vaselor de sange. Pot surveni depresiuni ai anumitor centri nervosi sau spirituali, sangele se poate otravi cu toate esentele chimice elaborate in timpul socului negativ, produs de gandul rau. Toate organele aflate in tractusul digestiv, vor suporta o otravire extrem de periculoasa(stomacul, ficatul, colecistul, pancreasul, intestinele, digestia insasi a alimentelor devine problematica si de aici toate consecintele negative care decurg dintr-o intoxicare a tuturor sucurilor digestive. 

Voi incheia acest capitol cu un ultim exemplu despre actiunea autosugestiei. Multi oameni, pe masura ce inainteaza in varsta, isi spun „Sunt din ce in ce mai batran, mai bolnav si mai neputincios.” Aceste ganduri creaza escavatii periculoase in toate structurile sale, producand ridarea, uscarea si subtierea pielii, socuri ale glandelor care au psihicul lor, ca de altfel toate organele interne. Acestea sunt socate, speriate de gandurile rele, ducand la deteriorarea brusca, uneori ireversibila a functiilor lor, sau in cel mai fericit caz, la uzuri regretabile. Uzura vaselor de sange, caderea parului, ciroze etc..  

Pastrarea unei bune dispozitii a unor ganduri juvenile tonifica clipa de clipa organismul, si-l intinereste. Gandind ca avem 18 ani, celulele noastre isi vor reface nucleul si vor capata, tonusul si voiciunea unui adolescent si invers.  

Fiind bolnav de Psoriazis, gandul ca tratamentul urmat ne va aduce ameliorarea, vindecarea, aceasta nu a intarzia sa apara. 

Legatura stransa dintre organele interne si piele, poate fi exemplificata astfel:  

– Tiroida influenteaza in mare masura aspectul general al pielii; – dezvoltarea pilozitatii si secretiei glandelor sudoripare. 

-Hipofunctia glandelor suprarenale duce la pigmentarea pielii (boala Addison) 

-Secretia Gonadelor regleaza aspectul pilozitatii in functie de sex si evolutia unor boli cum ar fi Acneea 

-Afectiunile ficatului, influenteaza coloratia si aspectul pielii. 

-Functionarea deficitara a celulelor hepatice poate duce in hepatite la perturbari metabolice la nivelul pielii(colorarea, ingalbenirea mucoaselor si pielii datorita depunerilor de bilirubina.) in ciroze la hiperpigmentarea partilor descoperite ale pielii, poate duce la reactii alergice cu manifestare cutanata. 

-Cancerele viscerale pot duce la nivelul pielii la metastaze si modificari paraneoplazice(matastazele au aspectul unor noduli de culoare violacee care ulcereaza rapid, au aspectul unor „alice” si sunt situate in piele in apropiere de tumoare sau cicatrice operatorie. 

-Cancerele mamare, pulmonare, gastrice, ovariene, uterine, duc la metastaze cutanate. 

-Dezechilibrul tiroidian impreuna cu, caldura, stresul pot duce la transpiratii abundente 

-Micozele, tulburarile metabolice, carenta vitaminica, anemia, afectiuni ale ficatului si a altor organe interne, pot duce la unghii, ingrosate, sfaramicioase, casante, moi, la modificarea culorii si a formei, la striatii pe suprafata lor,  

Se stie ca orice substanta pusa pe piele, in 24 de ore, circula prin sange in tot organismul. De aceea este foarte important sa fim atenti la ce unguente sau ce solutii de uz extern folosim.  
 
 

Rontgenterapia

In tratamenul dermatozelor, razele rontgen au o aplicatie tot mai vasta. Razele obtinute printr-un curent de tensiune mai inalta au o lungime de unda mai mica si mai mare putere de patrundere in adancime. 

Tubul de emisie a razelor X da nastere la o tensiune anumita unui fascicul de raze de lungimi de unda diferite, fasciculul fiind mai bogat in raze de o anumita lungime de unda. Pentru selectionarea lor si deci pentru uniformizarea puterii de patrundere, se interpun, intre tub si piele filtre care absorb razele cu o putere de patrundere prea mica si cu efecte secundare nedorite. Filtrele de aluminiu se folosesc in terapia superficiala, cele de cupru, in terapia profunda. Razele nefiltrate produc foarte repede eritem si radiodermita, astfel ca nu sunt folosite in mod curent. 

RADIUTERAPIA 

Se face cu radiupunctura si prin radiucontact. Ambele forme sunt indicate in tratamentul neoplasmelor cutanate benigne(angioame, cheloide) si maligne(epitelioame bazo- si spinocelulare) 

Balneoterapia

Tratamentul hidro-mineral este un adjuvant al tratamentului local. Apa minerala are asupra unor dermatoze o actiune locala si una generala. 

Actiunea locala este conditionata de diferitele grade de temperatura prin care se poate realiza calmarea pruritului si se poate obtine o actiune sedativa sau excitanta. Actiunea antiseptica este conditionata de compozitia chimica a apelor, apele arsenicale avand un efect antiseptic. Apele Sulfuroase au o actiune keratoplastica in dermatozele unde se presupune carenta sulfului (seboree)Radioactivitatea apelor radioactive excita metabolismul celular si reparatia tesuturilor. 

Actiunea generala exercita o influenta asupra modificarii terenului morbid, in dermatoze conditionate de tulburari gastrice, gastro-intestinale, colecistopatii, bolile ficatului, rinichiului si o actiune sedativa asupra sistemului nervos. Apele sulfuroase regleaza functiile intestinale, evacuarea si fermentatia, ele avand o actiune colagoga si diuretica bine exprimata. Apele arsenicale actioneaza asupra glandelor si asupra metabolismului bazal. Apele alcaline schimba mediul umorilor si modifica pH-ul sangvin si cutanat, factor care joaca un rol foarte important in starile alergice. Apele termale si radioactive au o actiune sedativa asupra sistemului nervos. 

La noi in tara cele mai folosite ape minerale sunt urmatoarele: 

1.Apele arsenicale. Cele mai cunoscute statiuni sunt in regiunea Sucevei, cu ape alcaline, arsenicale, feruginoase si radioactive in zona ardealului, Sangiorz, Tusnad, sau Buzias. 

2.Ape sulfuroase iodurate:Baile Herculane, Govora, Calimanesti, Pucioasa, Someseni, Caciulata, Bazna. 

3.Apele hipotermice, oligometalice, silicoase si radioactive:Baile 1Mai, Bazna. 

4. Apele cloruro-sodice:Ocnele mari, Ocna sibiului, Slanic Prahova, Sovata..

Apiterapia

Propolisul are proprietati anestezice de 3,6 ori mai mari decat cocaina si de 5,2 ori mai mari decat novocaina. De asemenea, are proprietati bactericide, antivirale antifungice, cicatrizante. 

Daca in trecut, mierea si celelalte produse apicole, erau folosite in completarea si imbunatatirea hranei omului, astazi ele sunt folosite si la combaterea si prevenirea durerii si a suferintei omului, deoarece albinele au adaugat produsului primitiv, fermenti, enzime, substante bactericide, bacteriostatice, care le-a conferit anumite virtuti terapeutice. 

Produsele apicole pot fi intrebuintate impartite in doua grupe. Produse apicole naturale directe cum ar fi mierea ceara, propolisul, polenul, pastura, laptisorul de matca, veninul de albine si apilarnilul. Produse apicole naturale indirecte :hidromelul, otetul de miere, turtele si prajiturile din miere, cremele cu ceara, preparatele cosmetice pe baza de produse apicole. 

Mierea in combinatie cu propolis si laptisor de matca s-a dovedit a fi eficienta in afectiuni ale tubului digestiv, ficatului, in astenii nervoase, insomnii. 

In tara noastra sunt foarte multe produse apiterapice. In tratamentul afectiunilor dermatologice se poate folosi spraiul cu propolis sau creme diferite. 

Mierea poate fi consumata simplu sau sub forma de adaus la ceai. 

Acupunctura si fitoterapia in psoriazis

Tratamentul prin acupunctura a fost mentionat si descris pe scurt, pentru prima data in tara noastra, de N.Vatamanu, in monografia „Reflexoterapia moderna”, publicata la editura „Orientarea” in anul 1934. 

Initiatorul acupuncturii practicate la noi a fost Ion Bratu(1910-1965), personalitate medicala de prim ordin la acea vreme. In anul 1973, a avut loc la Bucuresti primul „Simpozion National de Acupuntura”, lucrarile prezentate atunci fiind adunate intr-un volum intitulat „Manualul de acupunctura”(N.N.Gheorghiu, Cr. Dragomirescu,C.Raut, C.Ionescu-Tirgoviste, St.Ciuca) 

Congresul International de Acupunctura si Tehnologie Aplicata desfasurat la Bucuresti in anul 1977, a reluat sirul simpozioanelor nationale care s-au desfasurat de atunci si pana in prezent in Romania. 

Tot la un astfel de congres a fost prezentata o lucrare de catre doi medici, renumiti specialisti in acupunctura, intitulata”Acupunctura si Fitoterapia in Psoriazis-Observatii Clinice.” 

S-au prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe 20 bolnavi din care: 

– 12 cu Psoriazis localizat (coate, genunchi, pielea capului,), 5 de sex feminin, 7 de sex masculin; 

– 8 cu Psoriazis generalizat: 5 de sex feminin, 3 de sex masculin. 

Varsta : 19 – 54 ani, cu pondere mare la grupa de varsta 20-30 ani (10 cazuri ). 

Toti bolnavii erau în tratament alopat cronic cu ameliorari temporare, în unele cazuri, reaparitia elementelor de psoriazis imediat dupa întreruperea tratamentului. 

Diagnostic Energetic: 

– Psoriazis – sindrom Vant-Caldura piele +staza Xue = 9 cazuri; 

– Psoriazis – sindrom Vant-Usc?ciune piele si Xue = 11 cazuri. 

Tratament folosit: A.-Acupuntura+B.-Fitoterapie   

Principiile de tratament in acupunctura au fost: 

– activarea circulatiei energetice; 

– activarea microcirculatiei sangvine locale; 

– racirea sangelui; 

– îndepartarea stazei si vantului patogen; 

– umezirea uscaciunii. 

Ritm : 1 sedinta la 2 zile x 8 sedinte / serie; 4 serii / an. 

B. Fitoterapie.  

Pe timpul tratamentului si in pauza dintre seriile de acupunctura, bolnavii au urmat fitoterapie zilnic, cu produsul Deniplant®, 

Bolnavii au fost urmariti clinic pe o perioada de 5 ani. 

Rezultate. 

-ameliorarea leziunilor dupa primele 4-6 sedinte de acupunctura; 

-disparitia leziunilor dupa 3 serii de tratament asociat (acupunctura + fitoterapie ) la to?i bolnavii cu psoriazis localizat; 

– in cazurile de psoriazis generalizat, ameliorarile au fost obtinute dupa 10 luni – 2 ani de tratament asociat; 

– disparitia leziunilor la 80% din bolnavi (nu au fost recidive în perioada de 2-3 ani). 

Concluziile acestui studiu au fost: 

– forma localizata de psoriazis raspunde foarte bine la tratament asociat (acupunctura + fitoterapie ); 

– forma generalizata este varianta în care dezechilibrele energetice sunt complexe, pe un fond de imunitate scazuta, necesitand un tratament de lunga durata; 

– un tratament asociat, acupunctura + fitoterapie, ofera mai multe sanse de abordare a unor mecanisme fiziopatologice ce induc aparitia si recidivele bolii, pentru ambele forme de manifestare a bolii..  

Asadar iata ca aplicand aceste doua tratamente naturiste, psoriaziul poate fi stapanit si controlat.

Terapia cu legume si fructe

Astazi este deja cunoscut ca foarte multe boli pot fi prevenite, ameliorate si chiar vindecate cu ajutorul unor alimentatii mixte in care legumele si fructele trebuie sa fie preponderente. 

Principalele proprietati ale acestora se datoreaza faptului ca ele contin asemeni plantelor medicinale numeroase principii active dintre care as enumera: uleiuri volatile, glicozidele, flavonoidele, enzimele, antocianii, compusi sulfurati, saruri minerale. 

Legumele si fructele sunt importante si prin continutul lor de vitamine, acestea fiind si factorii nutritivi si catabolici. Cu exceptia vitaminelor D si B12 care se afla in cantitati foarte reduse in unele legume si fructe, celelalte vitamine A, C, B1, B2, B6, se gasesc in diferite cantitati si proportii.  

In continuare voi enumera principalele proprietati nutritive si sanogenetice ale fructelor si legumelor.  

Glucidele, in special glucoza, levuroza si fructoza constituie o importanta sursa de energie pentru organism. Pe langa vitaminele de care am amintit ca le contin, fructele si legumele mai contin si saruri minerale cum ar fi (Ca, Na, K, P, Fe) care sunt de asemenea indispensabile organismului uman. 

Avand in componenta lor celuloza, fructele si legumele sunt stimulente ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii deosebite in ceea ce priveste echilibrul somatic cat si echilibrul psihic si starile de spirit. 

Dintre virtutiile terapeutice ale zarzavaturilor amintim ca telina si cicoarea sunt aperitive, ridichiile si salata sunt laxative, sparanghelul, prazul, pepenii sunt diuretice, usturoiul si ceapa sunt vermifuge, varza rosie este expectoranta, iar cea alba este cicatrizanta.  

Dintre fructe, macesele au proprietati diuretice, urolitice, antiseptice, gutuile au proprietati astringente, emoliente, prunele proprietati stimulative ale sistemului nervos, dezintoxicante, ciresele au actiune depurativa, sedativa si tonica, pentru sistemul nervos,.  

Lamaia, portocalele, grepfruit, sunt fructe exotice care joaca un rol important in metabolismul celular, in remineralizare.  

Legumele si fructele se pot consuma ca atare, fie preparate sub forma de sucuri.